thomasguide.reismee.nl

Fotoseries

Hieronder vind je een overzicht van alle fotoseries.

elfde fietsdag

Na een uitgebreid ontbijt te hebben genoten in ons hotel gaan we op weg naar het station en nemen de trein naar Marnardal. Ook reizen met de trein is leuk in Noorwegen. Ik had de tickets vooraf via een website geboekt die alleen in het Noors was. Ik bleek toch alles goed te hebben gedaan. Bij aankomst stond de conducteur al klaar om onze fietsen de trein in te tillen. Hij wist via zijn app dat hij ons met 2 fietsen kon verwachten, erg goed georganiseerd en praktisch. Vanaf Marnardal was het toch nog 30 km fietsen naar onze camping. Weer een erg mooie route en hoewel frisjes was het weer beter dan verwacht, op een paar spettertjes na bleef het droog. Op camping Solstrand heb ik ons een hut gegund, erg gerieflijk en met eigen toilet, koelkast, kookgelegenheid en zithoek. We hebben besloten om hier 2 nachten te blijven wat het voor woensdag wel spannend maakt omdat we dan om 14 uur in Kristiansand moeten inschepen en het vanaf hier 65 km fietsen is. Dat wordt dan dus vroeg opstaan en een vroeg vertrek. We denken het risico te kunnen nemen omdat de wind woensdag naar verwachting gunstig staat en zeer krachtig zal zijn. Ook kon ik tussen hier en Kristiansand geen campings meer vinden. Dat wordt woensdag dus een spannende race tegen de klok en morgen een heel relaxte dag.

negende fietsdag

Omdat binnenkort het weer totaal zal omslaan is het vandaag de laatste kans om wild te gaan camperen. We fietsen daarom iets meer de binnenlanden in omdat het daar (nog) rustiger is dan aan de kust. Het plan is om eerst boodschappen te doen, daarna verder te fietsen en dan vanaf de middag om ons heen te kijken voor een geschikte plek om onze tent op te zetten. Ergens in een dalletje na wat heuvels te hebben beklommen stoppen we kort bij een bushalte met een bankje. De bewoner van het huis even verderop had ons opgemerkt en kwam naar ons toe om een praatje te maken. Nadat we hadden verteld dat we van plan waren om ergens wild te gaan camperen kwam hij met een suggestie, een plekje iets verderop aan een meertje. Toen hij er achter kwam dat we geen hout bij ons hadden bood hij ons een tas met brandhout aan, wat we in dankbaarheid aanvaarden. Vervolgens nodigde hij ons uit voor een drankje op zijn tuinterras. Het was erg gezellig en even later kwam ook zijn vrouw erbij zitten die voor ons vanille-ijs en aardbeien op tafel had gezet. De aardbeien waren uit eigen tuin. De man heette Tommy en was bijna 2 meter. In het verleden had hij voor Shell gewerkt maar nu werkte hij voor een Noors bedrijf op een boorplatform. Na leuk te hebben gebabbeld gingen we op weg naar de door hem aanbevolen plek en bouwden daar ons kamp op. Terwijl Igor de vuurplaats in gereedheid bracht, probeerde ik de bodem bij de voor de tent gekozen plek zo goed en kwaad mogelijk te egaliseren. Nadat alles was voorbereid en de tent was opgezet gingen we aan de wandel. Tommy had ons geattendeerd op het wandelpad en vooral op de zingende steen waar we voorbij zouden komen. We hebben de steen gevonden en die zong inderdaad prachtig. Ik ben vervolgens weer terug gelopen om alvast met de voorbereidingen voor het eten aan de slag gegaan, Igor wandelde onvermoeibaar verder op zoek naar blauwe bessen. Teruggekomen van zijn wandeling maakte Igor een mooi kampvuur en gingen we met vleesspiesjes en zalmmoten in de weer. Het smaakte allemaal heel goed en het was een mooie en gezellige avond aan het meertje in het idyllische dalletje dat alleen door ons bewoond werd.

achtste fietsdag

We komen pas laat op gang en dat terwijl we ons hadden voorgenomen veel kilometers te gaan maken. Eenmaal onderweg blijkt het terrein ook veel lastiger dan verwacht en ook blijft de voorspelde sterke wind in de rug achterwege. Het maakt allemaal ook niet zoveel uit want we hebben nog voldoende marge om op tijd voor de boot terug Kristiansand te bereiken. Ook hebben we besloten om maandag een stuk met de trein te doen omdat voor die dag bar slecht weer is voorspeld. Was het gisteren vlak, vandaag gaat op en neer met veel korte pittige klimmetjes. De eerste helft van de fietsdag gaat over grindpaden met veel afwisseling qua landschap: kleine meertjes, kleine fjorden en zo af een toe een blik op de Noordzee. Iets voor lunchtijd kom ik er achter dat ik 1 van de accu’s voor mijn fiets in de receptie van de camping ben vergeten. Gelukkig is er een makkelijke en regelmatige treinverbinding in de buurt zodat ik even op en neer kan. In de tussentijd chillt Igor in de hangmat in de buurt van het stationnetje. Al binnen een uur en 15 minuten ben ik weer terug. Omdat we nog wild willen camperen en het weer vanaf zondag gaat omslaan overwegen we om dat vandaag al te gaan doen. Uiteindelijk zien we hier toch vanaf omdat de tijd te krap wordt en we ook nog proviand moeten inkopen en de eerstvolgende supermarkt nog een eindje weg is. We besluiten om op een camping aan de kust te overnachten. De laatste 10 km naar de camping fietsen we door een prachtig mooi dalletje en komen we langs een pittoresk haventje aan een fjord. Nadat we de tent hebben opgezet spreken we onze noodrantsoenen aan en genieten deze aan een picknicktafel met blik op zee.

zevende fietsdag

We zijn redelijk bijtijds vertrokken vanaf camping Preikestolen. In de ochtend rijden we langs een klein fjord in richting Oanes waar we met een pont een korte oversteek maken. In elke kleine inham van het fjord ligt een mooi gehuchtje met houten huisjes en huizen. Vaak hebben deze grote houten vlonders als balkon vanaf waar je uitkijkt over het water. Na de oversteek bij Oanes picnicken we op een mooi plekje aan het water. We vervolgen onze weg naar Sandnes. Onderweg wordt Igor aangesproken door 3 nieuwsgierige Noren die met de racefiets onderweg zijn, fietsen met zoveel bepakking vinden ze hier toch best bijzonder. Kort na de ontmoeting met de locals doen we boodschappen in een knus landwinkeltje. Het is zelfbediening, we moeten in een schrift opschrijven wat we hebben gekocht en het geld in een brievenbus deponeren. In Sandnes gaan we voor het eerst deze vakantie in een restaurant een hapje eten. Het is erg aan de prijs maar ook erg lekker, beide eten we een pizza. Na Oanes wordt het terrein vlakker en hebben we de grote fjorden (vooralsnog) achter ons gelaten. Al snel bereiken we de Noordzeekust met een licht glooiend landschap met akkers en weiden. De weilanden reiken tot aan de zee en langs de kustlijn staat de ene na de andere boerderij. We hebben een draai gemaakt en fietsen nu in zuidelijke richting. Dat gaat als een speer want de wind komt uit het Noorden en met windkracht 5 hoeven we nauwelijks te trappen. Even voor 20 uur bereiken we onze dagbesteding, een mooie camping aan de zee in Brusand.

zesde reisdag, een wandeldag

‘s Ochtends na het ontbijt gaan we op pad. Eerst moeten we nog 3 km omhoog fietsen voordat we in de buurt van Preikestolen basecamp aan de wandeling beginnen. We zijn niet de enigen op het wandelpad, van onder tot boven lijkt het bijna een polonaise. Toch stoort de drukte niet of nauwelijks omdat de wandeling zo schitterend mooi is. Behalve mooi is het ook best pittig wandelen en vaak huppen van steen tot steen. Het pad gaat omhoog, omlaag en weer omhoog, over kale granietvlaktes, over bewortelde en soms drassige zandpaden maar voornamelijk over paden gemaakt van brokken graniet. De omgeving is adembenemend mooi en helemaal met als climax aan het einde: de Preikestolen. Het lijkt een preekstoel voor een God uit de Noorse mythologie, een groot plateau dat zich vanuit een kaarsrechte wand van graniet over het fjord naar voren neigt, zeshonderd meter naar beneden het blauwe water. Voor mensen met hoogtevrees is het even slikken maar gelukkig hoef je niet te dichtbij de rand te komen om toch te genieten van de mooie panorama’s. Er zijn natuurlijk ook de onbevreesden waar je al knikkende knieën van krijgt alleen door naar ze te kijken, Igor is er ook zo eentje. Hoewel ik er op het moment suprème niet bij was heb er achteraf, bij het zien van de waaghalsfoto’s, heel wat grijze haren bij gekregen. Ik zei hem al dat hij misschien toch van de glazenwasser is.

vijfde fietsdag cq vaardag

In Lyseboth mochten we tot 12 uur in onze B&B vertoeven dus in de ochtend konden we het lekker rustig aan doen. Dat konden we sowieso want onze ferry over het fjord vertrok pas om 15.30 uur. Alle tijd dus om lekker te chillen in het fjorddorp en het weer speelde ook lekker mee. Op de mooiste plek vinden we twee bomen waartussen we onze hangmat ophangen. Naast ons een 400 m hoge muur van graniet inclusief waterval, voor ons het machtige Lysefjord. Met vuurtje stoken, hangmat hangen en - spetter, Pieter, pater, lekker aan het water - vliegt de tijd voorbij. Daar komt onze ferry al aan. De boottocht door het fjord is er een om door een ringetje te halen, wat een ontzagwekkende natuurpracht. We komen ook langs Preikestolen, het beroemde panorama waar we morgen heen zullen lopen. Na een uur komen we aan in het stadje Forsand waar we in de lokale supermarkt onze proviandvoorraad aanvullen. Na nog 20 mooie fietskilometers komen we rond 19.30 aan op Camping Preikestolen.

vierde fietsdag, naar Lyseboth

Omdat we een lange en pittige fietsdag in het verschiet hebben zijn we bijtijds begonnen. In, Rystad, het dorpje even verderop hebben we boodschappen gedaan en op de picnictafel naast de winkel ontbeten. Omdat we vandaag geen winkel zullen tegenkomen, ook op de eindbestemming niet, moeten we noodgedwongen wat extra ballast meenemen. De tocht is, zoals tot nog toe elke dag, schitterend maar dit keer een beetje anders dan andere dagen. We hebben in de ochtend het Segesdal achter ons gelaten en fietsen richting het Westen. Het landschap wordt gedomineerd door relatief lage heuvels gelardeerd met granietblokken, - stenen, -wanden in elke vorm en maat. Bomen groeien er hier nauwelijks, wel struiken en gras. Overal lopen schapen die zich van auto’s niks aantrekken, ze blijven koppig midden op de weg staan. Voor fietsers hebben ze gelukkig wel ontzag. Er is redelijk wat verkeer maar heel erg storend is dat niet. Het betreft voornamelijk vakantieverkeer, veel campers. Dat dit een van de weinige mogelijkheden is om van het Oosten naar het Westen te rijden zal de reden zijn voor de relatieve drukte. De laatste 20 km zitten we op een andere weg en is het weer rustiger. Deze weg is ook weer prachtig en alles ziet er net weer even wat anders uit. We naderen onze eindbestemming: het Lysefjord. De laatste 10 km is enkel afdalen, de ene bocht na de andere en plotseling ook een tunnel de berg in en via een serpentine weer de berg uit. Heel spectaculair allemaal, zo ook het dorpje aan het einde van het fjord, Lyseboth. Na onze zware tocht is het wel zo lekker dat we onze tent niet hoeven op te zetten maar dat we kunnen neerploffen op de bedden in onze B&B. We hebben vandaag 1700 hoogtemeters bedwongen dus we moeten even uitpuffen.

derde fietsdag

Vandaag stond ongeveer 65 km op het fietsmenu. Het Segesdal was vanaf het begin al prachtig maar het wordt alleen maar nog mooier. Prachtige vergezichten op majestueuze massieve rotswanden, bossen op de heuvelflanken, stroomversnellingen en watervallen. Auto’s komen we nauwelijks tegen en andere fietsers ook slechts heel zelden. Vandaag hebben we voor het eerst de houtbrander cq barbecue gebruikt, lekkere worstjes verzorgt door grillmaster Igor. De eindbestemming van vandaag is een camping in de buurt van Rystad, wederom een prachtig plekje.

tweede fietsdag

We begonnen de dag met een gebakken eitje. We hebben in een houten hut geslapen met daarin aanwezig een elektrisch 2-pitskooktoestelletje. Na te hebben ingepakt zijn we op pad gegaan voor een kort tochtje omdat we in de middag vanaf de volgende camping nog willen gaan wandelen. Onderweg hebben we in de buurt van Evje het geologisch museum bezocht. Hier bevond zich ooit een van de grootste nikkelmijnen van Europa. Nadat we we bij de camping waren aangekomen, hebben we op een prachtig plekje aan het water onze tent opgebouwd. Daarna gingen we wandelend op pad naar Tjufhola, een grot in het graniet. Het was kort maar pittig.

Eerste fietsdag, eerste indruk

Dagtocht Kristiansand - Kilefjorden camping Vandaag fietsten we door het Setesdal, gevormd door de rivier de Otra. De Otra is nog slechts op enkele gedeeltes als rivier herkenbaar maar voornamelijk als een aaneenschakeling van stuwmeren. Langs de oever is het heerlijk rustig fietsen op wat eens een spoortracé was, de uitzichten zijn prachtig: overal beboste heuvels , overal water met hier en daar een mooi houten huisje.